Danes je 5.1.2025

Input:

Pojasnilo DURS: Prodaja izdelkov v gostinstvu in uporaba nižje davčne stopnje

19.1.2003, Vir: DURSČas branja: 4 minute

Pojasnilo davčnega organa navajamo v celoti.

Pojasnilo DURS, št. 447-64/2003 01 510, z dne 19. 1. 2003

"Po Zakonu o gostinstvu lahko gostinska podjetja, ki z malico oskrbujejo druga velika in srednja podjetja, delavcem poleg že pripravljenih obrokov ponudijo tudi mlečne izdelke, kot so: jogurt, kisla smetana in razna peciva. Poglejmo, kako je v tem primeru obdavčena že pripravljena in servirana hrana.

Zakon o davku na dodano vrednost (Ur. l. RS, št. 89/98 do 67/02), v nadaljevanju ZDDV, v 24. členu določa, da se DDV obračunava in plačuje po stopnji 20 % od vsakega prometa blaga, storitev in uvoza blaga, razen od prometa blaga, storitev in uvoza blaga, za katerega je s tem zakonom določeno, da se ne obračunava in plačuje